Filmlekse uke 39

Film er et stort og nokså genialt medium etter min mening. I dette filmklippet vi fikk som lekse å se på fra filmen ”Trainspotting”, vil jeg si at musikk kanskje er det viktigste virkemiddelet. Filmklippet tar for seg en ung gutt/mann som tar en overdose. Han kommer seg, med hjelp fra andre, til sykehus og reddes der. Sangen som spilles gjennom hele veien fra stedet der han tok sprøyten til sykehuset er ”Perfect day”. Dette er en rolig sang som egentlig kan virke litt sløvende og søvnig. Den gir en slags ro, og det er dette det sikkert er meningen at mannen som tar overdose føler. Musikken skildrer hva det er han oppnår ved å ta sprøyten.
Andre virkemidler som kan brukes i film er å kun se ansiktsuttrykk og allikevel forstå hva som skjer. I en tekst må dette beskrives med ord, mens film kan beskrive svært mye uten at menneskene sier noe som helst – det er vel slik stumfilmer kunne formidle et budskap? Det er vel dette som er hovedforskjellen mellom en skjønnlitterær tekst og en film. Filmer kan som nevnt tidligere, også ta i bruk musikk som et virkemiddel. Musikk blir ofte omtalt som verdens felles språk, og den kan være med på å skape stemninger, forventinger, glede, redsel osv.
Bilde fra filmen.

Jean-Jacques Rousseau & "Dovenskab i Regnveir"

Jean-Jacques Rousseau var en forfatter, filosof og samfunnskritiker. Han hadde flere tanker som ble sett på som radikale. Det Rousseau la i utsagnet ”Tilbake til naturen”, var det at han mente at menneskene hadde blitt svært materialistiske og egoistiske. Han påstod at kultur og vitenskap førte til at mennesker levde et kunstig liv og at de hadde forlatt sin naturtilstand. Rousseau er et eksempel på en som hadde både moderne og anti-moderne ideer. Han hadde for eksempel svært anti-moderne syn på kvinners stilling i samfunnet. Han mente at kvinner ikke trengte mer utdanning enn å kunne lese enkle kjærlighetsromaner. Han mente også at kvinner skulle bli oppdratt til å være lydige mot sin mann og behage ham hele sitt liv. Vel vel…

______________________________________
Henrik Wergeland har skrevet teksten ”Dovenskab i Regnveir”. Her beskriver han arbeiderklassen. Han framstår som negativ i forhold til at de rett og slett ikke (som det står i teksten) ikke gjør noe med fillete klær og sko. Det Moderne Prosjektet går mye ut på at man tror på det frie mennesket. Jeg vet ikke om det kan trekkes paralleller mellom dette, men kanskje Wergeland mente at arbeiderne var ”låst” til sin klasse i samfunnet, og ikke hadde mulighet til å være frie og gå etter drømmene sine?

"Meg Selv" - Henrik Wergeland

Hovedtemaet i diktet ”Meg selv” som er skrevet av Henrik Wergeland, er nettopp Wergeland selv. Han har skrevet dette diktet som et forsvar, som for så vidt er et annet tema her, for seg selv, etter å ha fått kritikk for å framstå som ”sur” i Morgenbladet. Diktet ”Meg selv”, omtales som et lyrisk verk, og et typisk hjelpemiddel innenfor denne sjangeren er å benytte seg av metaforer – billedliggjøre noe man sier. Han bruker ord som er med på å skape bilder i leserens hode. Han beskriver hva han sier på en litt indirekte måte, men bildene han beskriver forklarer egentlig veldig godt hva det er han mener. Et eksempel på dette er verset:


”Som insektets stikk i muslingen, avler

fornærmelser kun perler i mitt hjerte.

De skulle engang pryde min ånds diadem.”

Hva jeg tror er ment å si her er at det å få kritikk fører til at han, med ”Meg Selv” som eksempel, skriver verker (perler) som vil lenge etter hans tid og for alltid, være en del av hans forfatterverk – hans ånds diadem.

Lyrikk er en sjanger som tar i bruk mange ulike virkemidler. I Wergelands tekst er det mange eksempler. I tillegg til metaforer, ser vi eksempler på besjeling. Dette vil si å gi noe ikke-levende, liv. Eksempel på dette kan være:

”Klag ikke under stjernene over mangel på

lyse punkter i ditt liv.

Ha, de blinker jo som om de ville tale til

deg!”

Her er det stjernene som får liv.

Lenke til diktet: "Meg Selv"

- Pernille