Anbefales: The Hills!

The Hills er et TV-show som for første gang ble vist på MTV i 2006. Programmet skiller seg fra andre TV programmer fordi The Hills er reality, men ikke reality som innebærer en konkurranse eller at noen skal vinne noe. Jeg skal vise dere en film etterpå for å vise litt hva jeg snakker om. Vi følger "hovedpersonen" Lauren Conrad og hennes liv i L.A. i California der hun studerer på en moteskole og har praksisplass hos magasinet "Teen Vogue". Handlingen sentrerer seg rundt 4 jenter som alle kjenner hverandre: Audrina, Lauren, Heidi og Whitney. Serien inneholder veldig mye drama, og kameraene følger jentene på jobb, ut i L.A. og i allemulige situasjoner egentlig. Noe som gjør det ekstra spennende er at det er ekte!  :)
Det har vært spekulert i hvorvidt det er sant og ”reality”, men jeg velger å tro at det er ekte drama, mennesker og hendelser. Det at det er reality gjør at serien ikke er så ”polert”, og det synes jeg er svært positivt!


Fra venstre: Whitney, Heidi, Audrina, Lauren

VIDEO:

Jeg vil absolutt anbefale ALLE (om ikke dere allerede har sett på), å se på The Hills. Hver epoisode er på ca. 20 minutter, noe som er en perfekt spilletid og man får vite mye på 20 minutter. Grunner til å se:
-       Masse mote
-       Drama (som er ekte!!!)
-       Episodene er ikke altfor lange
Man kan se alle episodene fra alle 6 sesongene GRATIS på mtv.com og også på mtv på tven.

Terningkast: 6

Link til ALLE episoder fra ALLE sesongene: http://www.mtv.com/shows/the_hills/season_6/series.jhtml

Sværmere

Handlingsreferat
Svermere gir et godt bilde av livet på et lite handelssted rundt århundreskiftet, og er tuftet på en barsk realisme som står i kontrast til de tidligere bøkenes fokusering på sære og eiendommelige vandrer- og kunstnerkarakterer.
Ove Rolandsen
Ove Rolandsen er en sjarmerende telegrafist på det vesle handelsstedet Rosengård i Nordland. Han har oppfunnet et nytt og billig fiskelim, og forsøker å få penger til å starte produksjon. Rolandsen er forlovet med jomfru van Loos, men da Rosengård får ny prest, fortaper Rolandsen seg i prestens hustru.
Prestefruen
Prestefruen er en liten og vever skikkelse. Hun er drømmende og upraktisk, og en kontrast til sin alvorstunge og jordnære mann, og også kona til presten.
Marie van Loos
Jomfru van Loos er forlovet med Ove Rolandsen, men lider under hans stadige interesse for Elise Mack. Da Rolandsen avlegger falsk tilståelse for å få finnerlønn, forlater jomfruen både Rolandsen og Rosengård.
Elise Mack
Elise Mack er datter av Rosengårds matador, kjøpmann Mack. Hun er forlovet med kaptein Henriksen, men sjarmert av Rolandsen.
Handelsmannen Mack
Mack på Rosengård er handelsmann og far til Elise. Han er bror av Mack på Sirilund.
Enok
Blir ansatt under presten og det blir sent i boken avslørt at han er den virkelige tyven.
Presten
Presten har et rykte på seg for å være en rik mann men dette er noe han egentlig ikkje er. Han er en veldig streng person som er opptatt av kristen etikk.
Det mest sentrale i romanen:
Det mest sentrale i romanen er ett innbrudd hos Mack. For å vise sin rikdom om generøsitet utlåver Mack en belønning på det dobbelte av tapet. Ingen melder seg og sladderen går om at det er Mack som selv har begått innbruddet. Det viser seg at Enok er tyven.

Bloggoppgåve

BLOGGOPPGÅVER
Peik på samanhengen mellom språk og nasjonsbygging.
               Gjennom alle tider har språket vært en viktig del av en nasjonalbygging, og av en nasjonalfølelse til et samlet folk. Språkdebatten i Norge har vitnet om dette. På 1800-tallet var de norske myndighetene sterkt enige om at nasjonalfølelsen var noe av det mer viktige, og språket var selvsagt en en påvirkende faktor som spilte stor rolle, både for myndighetene og for det norske folket. Minoriteter ble undertrykket, og samene er et godt eksempel på dette, ettersom de ble tvunget til å benytte seg av det norske språket, og hvor barn av samer måtte være elever ved skoler som kun praktiserte landsmål/riksmålet.
Gjør greie for korleis romantikken som åndsretning både var utgangspunkt og drivkraft for den norske språkdebatten på 1800-talet.
Språkstriden dreide seg om hvorvidt et språk skulle tilpasses overklassen og borgerskapet, eller generelt det norske folk, inkludert arbeiderklassen og liknende. Nasjonalromantikken og romantikken førte med seg en trend som tidligere hadde regjert i Europa, som mente at det norske folket måtte samles, under en kultur, et språk, en historie og samme tradisjoner. 
Forklar kva Asbjørnsen og Moe sine eventyrsamlingar fekk å seie for utviklinga av det norske bokmålet.
Når Asbjørnsen og Moe skrev ned heftet "Norske folkeeventyr", benyttet de seg i hovedsak av det vanlige danske skriftspråket. Disse to herrene, satte igang Wergelands tankesett ut i praksis, og la frem et program for fornorking av det danske skriftspråket. Mange mener at dette hadde mye å si for utviklingen av det norske bokmålet.
Teikn eit portrett av Knud Knudsen og gjør greie for språksynet hans. Kva diktarar støtta og tok i bruk fornorskingslinja? Finn teksteksempel.
Knud Knudsen var en husmannsson fra Agder, som var den som kom til å kjempe mest for fornorskingen av det danske skriftspråket. Han bodde for det meste i Kristiania, og var lenge ungkar. Han ønsket å reformere dansken, slik som Wergeland ønsket på 1830-tallet.


 
Teikn eit portrett av Ivar Aasen og gjør greie for språksynet hans. Kva diktarar støtta og tok i bruk Landsmålet? Finn teksteksempel.
Ivar Aasen var en bondesønn fra Sundmøre, og viet hele sitt liv til arbeidet om å endre det norske språket til noe som ble landt landsmålet. Det var en blanding av flere dialekter i hovedsak fra nord- og vestlandet.
Han, som Knudsen, var ungkar store deler av livet og bodde i Kristiania.
Diktere som Aasmund Olvasson Vinje og Arbe Garborg er kjente diktere og forfattere som støttet Aasens arbeid.


 
Gjør greie for rettskrivingsmøtet i Stockholm i 1869. Kva var bakgrunnen, kven deltok og kva blei resultatet?
Svensk og dansk mistet fotfestet og samarbeidet mellom de to språkene misket, dette var noe man ikke ønsket skulle skje, og det resulterte i et rettskrivingsmøte i Stockholm i 1969, hvor Knudsen og Aasen var representanter. De var begge ivrige skandivanister.
Kva gikk jamstillingsvedtaket i 1885 ut på?
Jamnstillingsvedtaket, eller likestillingsvedtaket gikk ut på at landsmål og riksmål skulle bli sidestilt, og dette hadde blant annet stor begydning for elevene som gikk på skolen, fordi dette innebarte at elevene både måtte lære se gå skrive / delvis uttale både riksmål og landsmål.
 I 1878 blei det vedtatt at ?Undervisningen i Almueskolen saavidt muligt skulle meddeles paa Børnenes eget Talesprog?. Kva var grunnane til det?
Dette innebar at lærern ikke skulle lære elevene riksmålet / bokmålet, men elevenes egen dialekt og språk. Grunnene for vedtaket var at det var pedagogisk riktig, avstanden mellom de ulike dialektene var stor, og man ønsket at elevene fikk smake på det lokale språket.